מה הם טריגליצרידים? טריגליצרידים (TG) הם בעצם שומנים שהכבד מייצר ממה שאכלנו. כאשר אנו אוכלים שומן וסוכר בכמות עודפת הם מגיעים אל הכבד והכבד מייצר מהם טריגליצרידים שנועדים לשמש כמאגר אנרגיה בזמן מצוקת רעב. אולם בזמנים אלו כאשר אנחנו לא סובלים ממצוקת רעב הטריגליצרידים רק עולים בדם ויוצרים נזק לגוף. למה זה מסוכן? הרמה המומלצת בדם ל-TG היא עד 150 מ"ג. טריגליצרידים גבוהים בדם שאינם מטופלים לאורך זמן מצטברים ברקמת השומן. בנוסף, הם שוקעים בכלי הדם, פוגעים בהם ועלולים לגרום למחלות לב, לאירועים מוחיים והסיכון העיקרי של טריגליצרידים לעומת שומנים אחרים בדם הוא הסיכון ללבלב. טריגליצרידים ברמה גבוה לאורך זמן עלולים לגרום לדלקת בלבלב ומשם לסרטן לבלב. איך ניתן להוריד טריגליצירידים? משום שטריגליצרידים בנויים מסוכר וחומצות שומן יש להתמקד בהפחתה ואיזון של צריכת השומנים והסוכרים בתפריט. הפחתת שומן ובייחוד שומן רווי ושומן טראנס – שומן רווי – נמצא בעיקר במזונות מהחי שלהם אחוז שומן גבוה מ- 5% כגון: בשרים שמנים, אנטריקוט, קבב, המבורגר, עור של עוף, נקניקים שמנים ואיברים פנימיים וכגון גבינות שמנות, חמאה, קממבר, מאפים המכילים חמאה, עוגות ועוגיות על בסיס חמאה וכדומה. אין לנו אפשרות להימנע מקבוצה זו אך המטרה היא להפחית את הצריכה של מוצרים אלו ולהעדיף מוצרים מהחי עם אחוז שומן נמוך כמו גבינות עד 5%, טיגון על בסיס שמן זית/ קנולה או בשרים רזים כמו: סינטה, פילה, שייטל, חזה עוף, הודו, פסטרמה וכו'. שומן טרנס – מדובר על שומן צמחי שעבר הקשייה (שומן צמחי מוקשה) אשר נוצר ב- 3 מצבים: 1. מרגרינה וכל מוצר המכיל מרגרינה – מאפים, מלאווח, ג'חנון, עוגות ועוגיות על בסיס מרגרינה, גלידות המכילות שומן צמחי מוקשה. 2. מזון שעבר טיגון בשמן שלא הוחלף כמו במקומות ציבוריים – פלאפל, צ'יפסים במסעדות וכו'. 3. מזונות מעובדים שעברו טיגון במפעל – ביסלי, שניצלים קפואים וכו'. שומנים בריאים – הם בריאים אך עדיין יש להגביל את כמותם בתפריט מאחר שעודף שומן וגם הבריא שמבינהם עלול לעלות את רמות ה- TG בדם. אילו מזונות: טחינה, חומוס, שמן, אגוזים, פיצוחים, גרעינים, שקדים, זיתים וכו'. הפחתת סוכר ובייחוד סוכר פירות- מאחר שהטריגליצריד בנוי משלד גליצרול (=סוכר) יש להגביל צריכה של פחמימות וסוכרים בתפריט. ההמלצה מדברת על כמות פחמימה שאינה עולה על 2 פרוסות לחם מכל סוג או כוס של פחמימה כתוספת מכל סוג בארוחה. גם אם הארוחה היא כל שעתיים או כל 3 שעות ניתן לצרוך עד כמות זו של פחמימה בארוחה ובתנאי שאתם רעבים. אם אינכם רעבים משמעות הדבר שהגוף אינו צריך את האנרגיה והוא יקח את המזון שאכלתם וישלח אותו למאגרים = יבנה טריגליצרידים. |