ישנה חשיבות לסוג השומן הנצרך . מחקרים הראו ש שומן רווי שמקורו מן החי, המצוי בעיקר בבשר, עופות וביצים, הוא סיבה חשובה להעלאת רמות הכולסטרול בדם ולהעלאת רמות הליפופרוטאין. שומן מן החי גם עשיר בכולסטרול, ולכן מומלץ להימנע מעודף צריכת שומן זה. לעומת זאת, השומנים הבלתי-רוויים שמקורם מן הצומח - לדוגמה: שמן קנולה, שמן תירס, אבוקדו, זיתים - מומלצים יותר, ומחקרים אף מצביעים על תפקידם האפשרי במניעת מחלות לב.
אילו סוגי שומן קיימים? - שומן רווי הוא בדרך-כלל שומן מן החי (כגון חמאה, גבינות שמנות או שומן של בשר). אבל לא להתבלבל – שומן רווי מצוי גם בשמן קוקוס, שמן דקלים ושמן כותנה. שומן זה נמצא במצב מוצק בטמפרטורת החדר, הוא קשה יותר לעיכול מסוגי שומנים אחרים ולרוב אינו מומלץ מבחינה בריאותית: הוא עשוי להעלות את רמת הכולסטרול (ובמיוחד את הכולסטרול ה"רע") ולגרום למחלות לב וכלי דם (טרשת עורקים).
- חשוב להמעיט בצריכת מזונות העשירים בשומן רווי כגון חמאה, גבינות עשירות בשומן, גלידה, בשר שמן, המבורגר, נקניקים ונקניקיות.
- שומן מוקשה – זהו שמן בלתי רווי, צמחי, שעבר תהליך כימי של הרוויה בסופו מתקבל שומן רווי, קשה בטמפרטורת החדר, כדוגמת מרגרינה. זהו השומן הנקרא "שומן טראנס" (בגלל המבנה המולקולרי שלו). לאחרונה ניתן למצוא במזונות רבים ברשתות השיווק מופיעה התווית 'ללא שומן טראנס'. זאת מאחר ומחקרים הוכיחו כי מדובר בשומן רע מאוד הגורם למחלות רבות. למעשה, נמצא כי חומצות שומן מסוג טרנס מסוכנות יותר אפילו מהשומן הרווי. שומנים מסוג טראנס נמצאים בכל המזון המטוגן, במרגרינה וכל המאכלים שעושים עם מרגרינה או שומן מוקשה כגון: בורקסים, עוגות, עוגיות, מלווח, סופגנייה, חטיפים רבים, כולל במבה.
- שומן בלתי רווי – נוזלי בטמפרטורת החדר, המתקרש במקרר . נחשב למומלץ יותר מבחינת בריאות הלב והעורקים. זהה מבחינה קלורית לשומן הרווי. קיים במספר צורות:
- שומן חד בלתי רווי הוא שומן נוזלי בטמפרטורת החדר. הוא מצוי בשמנים מן הצומח: שמן זית, קנולה, שמן אבוקדו, שמן אגוזי לוז, שקדים בלתי קלויים. שומן זה מסייע בהורדת רמת הכולסטרול ועשוי למנוע מחלות לב. השומן המומלץ ביותר בתזונה הים התיכונית, הנחשבת לסוג התזונה הטוב ביותר מבחינת מניעת מחלות ניווניות.
- שומן רב בלתי רווי נמצא הן בשמן ממקור צמחי (סויה, תירס, חמניות, שומשום) והן בשמן דגים. שומן זה עשיר בחומצות אומגה 3 והוא עשוי לסייע במניעת מחלות לב, מחלות דלקתיות, הפרעות מנטליות וזיכרון.
שלושת סוגי השומן קיימים בכל שמן ושמן, במינונים שונים. מומלץ לצרוך שמנים משלושת הקבוצות בצורה מאוזנת, ביחס שווה, תוך צמצום צריכת השומן הרווי, במידת האפשר.
|